logo

Over de bakkerij

In het begin van de vorige eeuw startte Isaac Fernandes samen met z'n zoon Jule een bedrijf op. Momenteel is dit bedrijf, waarvan de aandelen in handen zijn van de familie Fernandes, uitgegroeid tot één van de toonaangevende bedrijven in Suriname. Fernandes Bakkerij maakt onderdeel uit van de Fernandes Group. Fernandes Group is één van de grootste bedrijfsketens in ons land. Met ongeveer elfduizend medewerkers, een ruime verscheidenheid aan activiteiten en een hoge sociale status, levert zij een belangrijke bijdrage aan de Surinaamse gemeenschap. Fernandes Bakkerij beheerst de brood- en patisseriecategorie in Suriname door haar geautomatiseerde bakkerij. Het succes van de bakkerij is merendeels te danken aan de introductie van gesneden brood in de jaren zeventig. De continue aandacht voor kwaliteitsverbeteringen zorgen al jaren voor een hechte consumentenbasis.

Fernandes Bakkerij zorgt ervoor dat men dagelijks door het hele land de garantie op en keuze heeft aan verse en kwalitatief hoogwaardige bakkerijproducten.

geschiedenis

In 1918 werd Fernandes Bakkerij opgericht door de heer Isaac Fernandes en zijn zoon Jule Fernandes in een gehuurd pand aan de Keizerstraat met slechts een oventje en tien werknemers die ambachtelijk melkbroden bereidden. Onze bakker zette de trend in de eetgewoonten van de Surinaamse bevolking. Een groot deel van de mensen die gewend waren 's morgens een warme maaltijd te nuttigen, stapten over op het eten van busbrood van Fernandes Bakkerij. De bakkerij verhuisde op 15 augustus 1963 naar haar huidige locatie aan de Kernkampweg. De bakkerij bestond toen uit een broodfabriek. Hier werden vier typen broden gemaakt: wit-, tarwe-, volkoren- en meergranenbrood. Van deze typen zijn verschillende varianten verkrijgbaar. Overwegingen ten aanzien van de verbetering van de kwaliteit en de kwantiteit van Fernandes-brood deed de Raad van Bestuur besluiten een nieuwe en moderne broodfabriek te bouwen.

Drie jaar van technisch werk is voorafgegaan aan de bouw van de nieuwe broodfabriek. Op 1 november 2007 was het eindelijk zover en kon de nieuwe broodfabriek in gebruik worden genomen, waar voedselveiligheid en hygiëne de boventoon voeren. Fernandes Bakkerij is ISO/HACCP 22000-gecertificeerd, welke certificering in januari 2010 is behaald. De nieuwe Fernandes-broodfabriek garandeert nog meer goed, veilig, gezond en vers brood voor Suriname.

In de banketafdeling worden de heerlijkste bollen, taarten, gebak en hartige snacks geproduceerd en in de snackafdeling worden voor iedereen de lekkerste Tesa Fesa's, Krakelingen, etc. gemaakt. Het totale aantal werknemers van Fernandes Bakkerij is uitgegroeid tot vierhonderdvijftig medewerkers.

KWALITEIT

Fernandes Bakkerij N.V. is marktleider op het gebied van de productie en verkoop van brood-, banket- en snackproducten. Als één van de grootste voedselproducenten in Suriname is het dus onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om voedselveilige en kwalitatief hoogwaardige producten aan de consument te bieden. Om dit doel te kunnen bereiken dienen voedselveiligheidsnormen consequent en consistent toegepast en nageleefd te worden. Met het oog op dit doel is de brood-afdeling in 2010 gecertificeerd volgens de ISO 22000:2005 norm. In 2019 zijn de overige productieafdelingen tevens opgenomen in de scope van certificering. Vervolgens heeft de organisatie in 2021 een norm upgrade gehad naar ISO 22000:2018. In het kader van continue verbetering is de organisatie in 2023 gegaan voor de FSSC 22000 v5.1 certificering en heeft deze succesvol behaald. De FSSC 22000 voedselveiligheidsnorm is afgestemd op de ISO principes en internationaal erkend door de Global Food Safety Initiative (GFSI). De certificering houdt in dat de organisatie een managementsysteem voor voedselveiligheid moet inrichten, onderhouden en continu dient te verbeteren in overeenstemming met de eisen uit de voorgenoemde norm. Het is de verantwoordelijkheid van iedere medewerker om binnen hun toepassingsgebied een bijdrage te leveren aan de waarborging van het opgezette voedselveiligheidsmanagementsysteem. Weliswaar functioneert de afdeling Quality als trekker van dit systeem. Om middels het opgezette voedselveiligheidsmanagementsysteem de doelstellingen te bereiken worden er door de afdeling Quality verschillende verificaties en ondersteunende activiteiten uitgevoerd. Onderstaand worden enkele van deze taken opgesomd:
• Regelmatig controles uitvoeren, waarbij gelet wordt op voedselveiligheidsaspecten;
• Sensorische, microbiologische en chemische testen van de halffabricaten en eindproducten conform een sampling plan;
• Het trainen van medewerkers op voedselveiligheidsaspecten;
• Het beoordelen van het managementsysteem voor voedselveiligheid.
Als Quality afdeling hebben wij als doel om de consument te voorzien van een kwalitatief hoogwaardig product, elke dag weer!




elke dag bijzonder